Запитання? +38-067-547-22-33, +38-067-234-42-16

Отрута на столі

Автор: Олександр АКИМЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»
Опубліковано в «Галицький кореспондент» (Івано-Франківськ) та ін., вересень 2009

Кожного дня у наші руки й кошики просяться продукти з шістьма харчовими синтетичними барвниками, які вважаються у Євросоюзі небезпечними для здоров\’я малолітніх дітей.

Автор: Олександр АКИМЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»
Опубліковано в «Галицький кореспондент» (Івано-Франківськ) та ін., вересень 2009

Кожного дня у наші руки й кошики просяться продукти з шістьма харчовими синтетичними барвниками, які вважаються у Євросоюзі небезпечними для здоров\’я малолітніх дітей. Скажімо, Великобританія планує заборонити ці барвники в харчових продуктах вже до кінця цього року. А що у нас? Що їдять та п\’ють українці із того, що заборонене в розвинутих країнах?

Чому вони небезпечні?

Зразу наголосимо: цей матеріал не призначений налякати вас усіма хімічними добавками, які ми знаємо під індексом Е. Наприклад, E300 – це аскорбінова кислота.

Але.

«Дослідження, які були проведені Школою психології та медицини університету Саутгемптона, чітко підтверджують, що харчові синтетичні барвники (E102, E104, E110, E122, E124, E129) та консервант (E211) впливають на поведінку дітей трирічного і восьмирічного віку. Вони викликають гіперактивність, імпульсивність та неуважність».

Це – цитата з результатів досліджень, які свого часу викликали бурхливу дискусію в Європі. Вона триває досі. Варто зауважити, що в Університеті Саутгемптона це дослідження зробив не ентузіаст-ненависник усього хімічного. Його провела група авторитетних вчених на замовлення Агентства з харчових стандартів. Це державна структура, яка опікується якістю та безпекою їжі у Великобританії.

Саме Агентство домагається заборони на використання цих барвників у їжі вже до грудня цього року.

Британський приклад вплинув на весь Євросоюз. Із середини 2010 року на всіх продуктах, що містять ці шість барвників, з\’явиться попередження – «Вони можуть нашкодити дітям». Таке рішення ухвалив Європарламент. Хоча Європейська споживча організація (найбільша у Європі із захисту прав споживачів) закликала до ще більших обмежень. У її листі єврокомісару Андруллі Васілісоу (курує питання здоров\’я та безпеки їжі в Єврокомісії) – заклик взагалі заборонити ці барвники.

Так вчинили окремі країни Євросоюзу і не тільки. З цих шести барвників татразин (Е102, жовтий барвник) вже заборонений в Норвегії й Австрії, хиноліновий жовтий Е104 – в Автралії, Японії, США, Норвегії, Е110 – Фінляндії, Швеції й Норвегії, Е122 кармуазин – в Японії, Швеції, США, Е124 понсо – в Норвегії та США…

Що в Україні?

Заявки на реєстрацію нових харчових барвників та розширення сфери використання вже зареєстрованих розглядає Інститут екогігієни і токсикології імені Медведя. Комісію, яка це робить, очолює екс-перший заступник міністра охорони здоров\’я та екс-головний санітарний лікар Микола Проданчук. Він оголошений у розшук у справі щодо загибелі 17-річного юнака після вакцинації – пам\’ятаєте історію у Краматорську, яка підірвала довіру до щеплень? Тому на запитання відповідала старший науковий співробітник Таміла Адамчук.

«Комісія не розглядала дослідження про небезпеку цих шести барвників, – повідомила пані Адамчук, і додала: – В Україні усі синтетичні барвники можна додавати у три види продукції: кондитерські вироби, безалкогольні напої і алкогольні напої. Також тартразин (E102) та індигокармін (E132) додаються у морозиво».

У яких саме продуктах є ці барвники?

Такого переліку в Україні не існує. Ми запросили дані в Укрметртестстандарту – підрозділу Держспоживстандарту – державного органу, уповноваженого захищати права споживачів. А також вивчили результати досліджень Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» – громадської організації, яка регулярно робить такі перевірки. За їх даними, барвники, використання яких обмежують у Європі, містяться у 12 найменуваннях продуктів. Після цього автор цих рядків пішов вивчати етикетки у супермаркети. Ці барвники в Україні не заборонені, але закон зобов\’язує виробників вказувати склад продукту.

Моє приватне дослідження полиць у магазинах дозволило суттєво розширити список порівняно з переліком Укрметртестстандарту (див. Таб. 1).

Продукти з барвниками, використання яких обмежують у ЄС

Таб.1

Назва

Виробник

Барвник

Джерело

Кондитерські вироби

Торт «Київський»

ТМ «Рошен», м. Київ

Тартазин (Е102)

Понсо 4 R (Е124)

Індігокармін (Е132)

Інформація на етикетці

Сластики «Жувіленд»

ЗАТ «АВК», м. Донецьк

Тартазин (Е102)

Понсо 4 R (Е124)

Інформація на етикетці

Цукерки «Крем-суфле» МІКС

ЗАТ «АВК», м. Донецьк

Тартазин (Е102)

Азорубін (Е122)

Інформація на етикетці

Карамель льодяникова «Рошен мікс»

ТМ «Рошен», м. Київ

Тартазин (Е102)

Жовтий сонячний захід (Е110)

Азорубін (Е122)

Понсо 4 R (Е124)

Індігокармін (Е132)

Інформація на етикетці

Карамель «M&M\’s» з арахісом

ООО «Марс», Росія

Тартазин (Е102)

Хіноліновий жовтий (E104)

Жовтий сонячний захід (E110)

Азорубін (E122)

Понсо 4 R (E124)

Червоний неперевершений АС (E129)

Індігокармін (E133)

Діоксид титану (E171)

Інформація на етикетці

Безалкогольні напої

Солодка вода «Тархун Бон-Буасон»

ТОВ “Малбі Беверідж”, м.Черкаси

Тартазин (Е102)

Патентований синій (Е131)

Інформація на етикетці

Солодка вода «Лайм»

ТМ «Оболонь», Київ

Тартазин (Е102)

 

Інформація на етикетці

Солодка вода «Тархун»

ТМ «Росинка», Київ

Тартазин (Е102)

 

Інформація на етикетці

Солодка вода «Фанта»

Кока-Кола Беверіджиз Україна

Хіноліновий жовтий (Е104)

Інформація на етикетці

Солодка вода «Біола-Чамбо»

ЗАТ «Орлан», Київ

Тартазин (Е102)

Хіноліновий жовтий (Е104)

Зелений S (E142)

Інформація на етикетці

Алкогольні напої

Слабоалкогольний напій «Шейк. Дайкірі»

 

Жовтий сонячний захід (Е110)

 

Інформація на етикетці

Коктейль «Джин. Пітахайя»

ТМ «Оболонь», Київ

Азорубін, кармуазін (Е122)

 

Інформація на етикетці

Морозиво

Морозиво з комбінованим складом з полуничним наповнювачем “Премія”

“Фірма Ласка”, м. Кіровоград

Азорубін (Е122)

Понсо 4 R (Е124)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Морозиво з комбінованим складом класичне 15% жирності з вишневим наповнювачем “Ласка”

“Фірма Ласка”, м. Кіровоград

Азорубін (Е122)

Понсо 4 R (Е124)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Морозиво з комбінованим складом “Буржуй” з полуничним желе та свіжезамороженими фруктами

“Ласунка”, м. Дніпропетровськ

Понсо 4 R (Е124)

Жовтий сонячний захід (Е110)

 

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирки глазуровані

Сирок глазурований 15% жиру з начинкою полуниця “Злагода”

“Комбінат
Придніпровський”, м Дніпропетровськ

Понсо 4 R (Е124)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирок глазурований 15% жиру ароматний з начинкою “Згущене молоко”, ТМ “Гурманка”

“Львівський міський молочний завод”, м. Львів

Тартразин (Е102)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирок глазурований

15% жиру ароматний з начинкою “Вишня” т.м. “Премія”

“Львівський міський молочний завод”, м. Львів

Азорубін (Е122)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирок глазурований на вишневому мармеладі, ТМ “ФАННІ”

“Молочний дім”, Дніпропетровська обл., м. Павлоград

Азорубін (Е122)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирок глазурований 15% жиру з наповнювачем смородина “Добряна”

“Мілкіленд-Україна”, м. Київ

Понсо 4 R (Е124)

Тартразин (Е102)

Азорубін (Е122)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Сирок глазурований 15% жиру з наповнювачем полуниця “Добряна”

“Мілкіленд-Україна”, м. Київ

Понсо 4 R (Е124)

Тартразин (Е102)

Дослідження Укрметртестстандарту у травні 2009 р.

Молоко згущене

Молоко цільне згущене з цукром “Варіатор”

Лозовський молочний завод, м. Лозова, Харківська область

Діоксид титану (Е171)

Дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ»

Молоко цільне згущене з цукром “Омка”

Белікський молочноконсервний комбінат, смт.Беліки, Полтавська область

Діоксид титану (Е171)

Дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ»

Молоко цільне згущене з цукром “Білики”

Белікський молочноконсервний комбінат, смт.Беліки, Полтавська область

Діоксид титану (Е171)

Дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ»

  Що робити?  

Серйозно задуматися, чи купувати ці товари дітям. «Більшість із синтетичних барвників – це алергени. Особливо небезпечні для дітей. Насамперед про синтетичні підсолоджувачі ми завжди пишемо, що не рекомендується вживати дітям до 7 років», – каже Таміла Адамчук.

«Діабетикам і людям з надмірною вагою треба дуже ретельно стежити, чи немає в їжі додаткових підсолоджувачів», – додає Клавдія Максименко, керівник проекту «Спільнота споживачів та громадські об\’єднання». Проект запустили Євросоюз та ПРООН, щоб допомогти українцям навчитися контролювати безпечність їжі.

Якщо вас переконують ці попередження, вчитуйтеся в етикетки. Мої походи супермаркетами (охоронці, правда, дивувалися: що це, мовляв, читальний зал?) дали більше найменувань, ніж перевірки Держспоживстандарту.

До речі, з ним пов\’язане інше відкриття. У травні цього року Держспоживстандарт знайшов ці барвники у сирках. Де використовувати їх категорично заборонено.

Які продукти заборонено підфарбовувати хімічними барвниками?

1.      Необроблені продукти

2.      Всі види мінеральної води

3.      Молоко

4.      Вершки, сколотини, кисломолочні продукти

5.      Природні олії та жири тваринного походження

6.      Яйця та яйцепродукти

7.      Борошно, крохмаль

8.      Хліб і хлібовироби

9.      Макаронні вироби

10.  Цукор

11.  Томат-паста, томатний соус, консерви з томатів

12.  Фруктовий сік, фруктовий нектар, овочевий сік

13.  Варення з фруктів, джеми

14.  Фрукти, овочі, включаючи картоплю, гриби консервовані, сушені

15.  Риба, молюски, ракоподібні, птиця, дичина

16.  Какао та шоколадні продукти

17.  Смажена кава, чай, цикорій

18.  Сіль та її замінники, спеції та суміші спецій

19.  Вина та зернові горілки

20.  Винний оцет

21.  Продукти дитячого харчування

22.  Мед

23.  Солод та солодові продукти

24.  Зрілі та недозрілі сири (неароматизовані)

25.  Масло з молока вівці та кози

Ми поцікавилися в Держспожистандарті, як покарали виробників підфарбованого сиру.

“Це була ініціативна закупка. Щоб виявити факт порушення і накласти штраф, треба задокументувати факт купівлі, довести що ці продукти дійсно належать цьому виробникові. Тому ця закупка була виключно для інформування. Ми не накладали штрафів”, – пояснив речник головного органу захисту прав споживачів Олег Хомин.

Він надав інформацію про інших порушників, які були оштрафовані цього року (див. Таб. 2).

Таб. 2

Підприємство

Порушення

Розмір штрафу

ТОВ «Рибоконсервний завод «Плеяди», м. Боярка, Київська область

Додавали консервант Е200, барвники Е122, Е110 в

філе-шматочки оселедця в олії «Форелька»

205 гривень

Опішнянське відділення ЗАТ „Гадячсир”, Полтавська область

Додавали у молоко соду Е500

621 гривень

 

ТОВ “Городок-консервмолоко” (м. Городок, Хмельницької обл.)

В згущеному молоці виявлені бензойна (Е210) та сорбінова кислота (Е200)

1955 гривень

 

ТМ “Дари ланів” виробництва ВАТ “Могилів-Подільський консервний завод”

В повидлі “Полуничне” першого ґатунку забагато бензоату натрію (Е211)

993 гривні

 

ПП Горовий Г.Б. м. Черкаси

У партії продукції морозиво “Світ” персикове не вказане походження ароматизатора та барвника, в складі стабілізатора замість Е410 вказано Е407

993 гривні

 

ТОВ „ТД „Солодкий Вік”,

м. Дніпропетровськ

В маркуванні споживчої тари сиропів вказано, що продукція виготовлена на натуральній сировині.

Але сиропи були виготовлені з застосуванням Е300, Е260, Е322, Е422, Е414, Е307, Е306, Е150, Е100, Е140, Е1209, Е160а, Е162, Е471, Е210, Е514, Е320, Е211

5 006 гривень

Вас обурюють мізерні розміри штрафів? Громада може сама покарати отруйників! Минулого року проект Клавдії Максименко профінансував піар-кампанію проти поширення хімічних барвників та консервантів. На вулицях українських міст з\’явилися біл-борди з написами «СолодЕ954ньке, СвіжЕ211ньке, КориснЕ338?», «ЦУКЕ124РКА?». Так ось, після цього зі скаргою на ініціаторів кампанії до Держспоживстандарту звернулася фабрика зі Сміли Черкаської області. Максименко стверджує – продажі фабрики пішли вниз. Так споживач зробив те, на що не спромоглася держава.

Автор: Олександр АКИМЕНКО, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»
Опубліковано в «Галицький кореспондент» (Івано-Франківськ) та ін., вересень 2009
http://gk-press.if.ua/node/1755                    

Маєте запитання, пропозиції, коментарі +38-067-547-22-33